Internationaal en Europees belastingrecht (Fiscaal recht)

Internationaal en Europees belastingrecht is een track binnen de master Fiscaal recht. De combinatie van belastingrecht en toenemende grensoverschrijdende activiteiten levert voortdurend nieuwe vraagstukken en complexiteiten op.



In de concurrentiestrijd om de werkgelegenheid die multinationals kunnen creëren, maken overheden met fiscale wet- en regelgeving al of niet bedoeld ‘tax planning’ mogelijk. De vraag of bijvoorbeeld Nederland een belastingparadijs is, keert regelmatig terug in de media, maar is niet eenduidig te beantwoorden.

Wil je de verschillende factoren begrijpen die invloed hebben op belastingverdragen, op het vestigingsbeleid van bedrijven en op fiscale transacties tussen aan elkaar gelieerde organisaties, dan is deze mastertrack je beste keuze. Je krijgt goed inzicht in de samenhang tussen het belastingrecht en andere disciplines zoals bedrijfseconomie en vennootschapsrecht, je leert regels van het fiscale strafrecht en het bestuursprocesrecht toepassen en je gaat diep in op de belastingheffing aan concerns.

EU-recht

Een ander thema in deze mastertrack is de onontkoombare invloed van het EU-recht op ons nationale belastingrecht. Dit thema wordt grondig verkend, vooral wat betreft de vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting. Behalve aan de klassieke verdragsvrijheden besteden we ook aandacht aan EU-richtlijnen en het leerstuk van staatssteun.

Colleges worden gegeven door docenten die ook werkzaam zijn in de praktijk, als advocaat, bedrijfsjurist, belastinginspecteur of rechter. We bieden een breed studieprogramma en hebben een eigen, internationaal gerenommeerd onderzoekscentrum: Amsterdam Centre for Tax Law.

De opleiding

Tijdens de opleiding ga je je verdiepen in internationaal en Europees belastingrecht en de ontwikkelingen op deze terreinen. Na het behalen van je mastertitel Fiscaal recht heb je uitstekende kansen op de arbeidsmarkt.

Kenmerken van de opleiding aan de UvA:

  • De docenten komen uit veel verschillende beroepsgroepen. Denk aan rechters, fiscalisten van grote en kleine belastingadvieskantoren, belastinginspecteurs en onderzoekers.
  • We hebben een nauw samenwerkingsverband met Amsterdam Centre for Tax Law, waardoor je toegang hebt tot veel conferenties, seminars, cursussen en andere activiteiten om je studie te verrijken.
  • De opleiding kan zowel in voltijd als deeltijd worden gevolgd.
  • De specialisatie is zowel relevant voor juristen met een aantal jaar werkervaring als (fiscaal) rechtenstudenten die direct doorgaan na het behalen van hun bachelortitel.    

Het (internationale) belastingrecht is vaak aan verandering onderhevig, wat  het vakgebied levendig maakt. De voortdurende ontwikkelingen zijn een integraal onderdeel van de studie.

Voor het volledige vakkenoverzicht kun je het studieschema raadplegen.

Voor wie?

Ben je geïnteresseerd in de fiscale wet- en regelgeving? Houd je als vanzelf internationale en Europese ontwikkelingen bij en vind je uitstekende carrièreperspectieven belangrijk? Kijk hier naar de mogelijkheden:

Direct inschrijven

De mastertrack Internationaal en Europees belastingrecht is direct toegankelijk voor studenten met een universitair bachelordiploma van de UvA of een van andere Nederlandse universiteit.

Werkende juristen

Ben je al werkzaam als jurist met tenminste een afgerond universitair juridisch diploma en ben je geïnteresseerd in na- of bijscholing? Ook dan heb je direct toegang tot de masteropleiding. Je kunt starten in september of februari en de mogelijkheid bestaat om de studie in deeltijd te volgen.    

Als je je direct wilt inschrijven voor de opleiding, ga dan naar Studielink. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.

Eerst een schakelprogramma

Heb je een bachelor Fiscale economie? Dan zijn er mogelijkheden via een schakelprogramma.

Meer informatie over de procedure: Toelating en inschrijving.

Carrièremogelijkheden

Fiscalisten met als specialisatie Internationaal en Europees belastingrecht komen in het algemeen heel snel aan de slag en de doorgroeiperspectieven zijn (zowel qua functie als salaris) uitstekend. Met het diploma Fiscaal recht op zak ben je gekwalificeerd voor toelating tot de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Functies bij belastingadvieskantoren, de belastingdienst, de overheid, het bedrijfsleven, het bank- en verzekeringswezen en de rechterlijke macht behoren allemaal tot de mogelijkheden. Daarnaast hebben veel grote advocatenkantoren tegenwoordig een fiscale discipline, dus ook hier liggen prima kansen.

Lees meer over je carrièreperspectief  

Wist je dat…

...De combinatie advocatuur en fiscaliteit een heel succesvolle kan zijn?

Kerngegevens


Diploma
LLM Fiscaal recht
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, september
CROHO-code
66827

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid