Informatierecht

Informatierecht is een brede masteropleiding waarin het recht en actuele thema’s rondom informatie en technologie samenkomen. Uniek in Nederland. 

De UvA biedt een in Nederland uniek studieprogramma. We verzorgen een uitdagend programma voor een selecte groep studenten. Tijdens deze master ga je je verdiepen in de verschillende juridische onderwerpen binnen het informatierecht, zoals intellectuele eigendomsrechten (waaronder het auteursrecht, merkenrecht en octrooirecht), telecommunicatierecht, mediarecht, internet regulering, vrijheid van meningsuiting, privacy en nog veel meer. De master informatierecht is iniek in Nederland.

 

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

Actueel

Informatierecht is een zeer actueel rechtsgebied. We lezen dagelijks in de krant hoe belangrijk het is. Een voorbeeld: Zijn er grenzen aan wat je mag zeggen? Typisch een kwestie van vrijheid van meningsuiting. Ben ik eigenaar van mijn persoonsgegevens? Daarover gaat het privacyrecht onder andere. Wie is eigenaar van een creatie? Daarover gaat het auteursrecht. En als je een uitvinding doet? Daarover gaat het octrooirecht. Het informatierecht behandelt al dit soort vragen.

Kleinschalig

De Master Informatierecht biedt kleinschalig academisch onderwijs aan gemotiveerde studenten. Je krijgt onderwijs van internationale topdocenten die in de praktijk werken als advocaat, onderzoeker, adviseur of bedrijfsjurist. Dat leidt tot een perfecte balans tussen theorie en praktijk. Je bestudeert verschillende rechtsgebieden die met elkaar gemeen hebben dat ze informatie reguleren. Het spanningsveld tussen enerzijds het beschermen van informatie en anderzijds het kunnen gebruiken van informatie is nooit statisch, want onze kennis- en informatiemaatschappij ontwikkelt zich continu. Dat maakt deze master zo actueel.

Beoordeling studenten 'zeer goed'

Ook onze studenten zijn zeer enthousiast. De master Informatierecht is door onze studenten beoordeeld met ‘zeer goed‘! Landelijk staat de opleiding in de top 3 van alle reguliere juridische masteropleidingen (waardering 4.5 op schaal van 5). Ook op UvA niveau scoort de master uitstekend: van de 105 masteropleidingen aan de UvA scoort er maar één een tikje beter. De studenttevredenheid cijfers van de Nationale Studenten Enquete (NSE) laten in het algemeen een dalende trend zien in het wetenschappelijk onderwijs. De waardering voor de master Informatierecht stijgt juist verder en daar zijn we uitermate trots op!

Let op: De master informatierecht is een selectieve master, hetgeen betekent dat je geselecteerd moet worden alvorens je kan worden toegelaten tot de master. Meer informatie over toelatingseisen en inschrijving vind je hier .

De inhoud van de opleiding

We verzorgen een uitdagend studieprogramma voor een selecte groep topstudenten. Tijdens onze opleiding ga je je verdiepen in de regulering van de productie, verspreiding en het gebruik van informatie in de breedste zin van het woord.

Zo bieden we een aantal unieke extra’s:

  • Studenten die praktijkervaring willen opdoen, kunnen zich inschrijven voor het keuzevak Clinic Technologie, Media & Communicatie. Onder begeleiding van docenten en advocaten werk je realtime aan echte zaken en adviseer je echte cliënten. Zo leer je hoe rechtsregels in de praktijk functioneren.
  • Het onderwijs inde master Informatierecht wordt verzorgd door de internationale staf van het Instituut voor informatierecht (het IViR), een van de grootste onderzoeksinstituten voor informatierecht ter wereld. Dit betekent directe toegang tot recent, hoogwaardig academisch onderzoek. Zo profiteer je van de meest actuele kennis die hier wordt ontwikkeld en kun je zelfs een onderzoeksstage doen.
  • De inhoud van ons programma biedt veel mogelijkheden voor studenten om samen te werken. Het verplichte onderwijs en de gemotiveerde studenten stimuleert zowel studenten als docenten het beste uit elkaar te halen.
  • Studenten kunnen zich opgeven voor veel extra-curriculaire activiteiten waaronder de Price Media Law Moot Court in Oxford.
  • Onze opleiding onderscheidt zich nadrukkelijk van ICT-recht  (contracten en IT ) . De breedte en het niveau van ons unieke programma geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt.  
  • De praktijk rondom informatierecht is constant in beweging. Dit betekent dat vakken regelmatig worden geactualiseerd en dat het huidige vakkenpakket in het volgende collegejaar iets kan wijzigen.  

    Voor het volledige vakkenoverzicht kun je het studieschema raadplegen.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Ben jij een ambitieuze student die geïnteresseerd is in informatierecht en onderdelen hiervan zoals intellectueel eigendomsrecht, digitale burgerrechten, privacy, mediarecht of persvrijheid? En kun je dit motiveren en aantonen? Bekijk dan hier de toelatingseisen van deze selectieve master.

 

Carrièremogelijkheden

Er is veel vraag naar informatierechtjuristen van de UvA. Veel van onze alumni gaan aan de slag als advocaat intellectueel eigendomsrecht of als privacy specialist. Maar ook bijvoorbeeld internetbedrijven, uitgevers, omroepen, merkenbureaus, rechtbanken en andere overheidsinstanties bieden uitstekende carrièreperspectieven. Door de breedte en het niveau van ons programma heb je een voorsprong op studenten van andere universiteiten.  

 

Wist je dat …

... Informatierecht een eigen studievereniging heeft?

‘We heten SViR en alle studenten van de master informatierecht zijn lid. We organiseren onder andere kantoorbezoeken, borrels, een recruitmentevent en een studiereis als afsluiter van het collegejaar. De SViR is geen suffe club waar je lid van wordt vanwege korting op boeken, de vereniging is dé verbindende factor voor een groep enthousiaste en ambitieuze studenten met een gemeenschappelijke interesse in informatierecht.’

Voor een goede indruk van de SViR kan je deze Informail doornemen.

Kerngegevens


Diploma
LLM Informatierecht
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
60223

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid