Staats- en bestuursrecht (Publiekrecht)

De mastertrack Staats- en Bestuursrecht (Publiekrecht) biedt je een breed toekomstperspectief. Je kan aan de slag in de advocatuur, bij de overheid, in de rechterlijke macht of in de wetenschap.Aandachtsgebieden

Actuele, maatschappelijke kwesties
Hoe kunnen de banken gereguleerd worden? Welke asielzoekers hebben recht op toelating tot Nederland? Is het boerkaverbod in strijd met de vrijheid van godsdienst? Wat zijn voor- en nadelen van referenda? Hoe kan het politieke stelsel met de moderne samenleving meegroeien? Kan de rechter de overheid dwingen milieumaatregelen door te voeren? Het Staats- en bestuursrecht speelt een prominente rol bij allerlei actuele maatschappelijke kwesties.

De overheid
Elke burger en elk bedrijf heeft regelmatig te maken met de overheid. Denk aan praktische zaken zoals de voorwaarden voor een beurs, subsidie, uitkering of vergunning, maar ook aan kwesties als de winkelier die schade lijdt door de uitvoering van grote projecten zoals de aanleg van de Noord-Zuidlijn: heeft zo’n winkelier recht op schadevergoeding? En kan een burger die overlast ondervindt van een café handhaving door de overheid afdwingen?

Staats- en bestuursrecht bij de UvA

De UvA biedt de mastertrack zowel voltijds als deeltijds aan en bij ons kun je je afzonderlijk specialiseren in staatsrecht of bestuursrecht. In onze kleinschalige opleiding combineren wij wetenschap van hoog niveau met een helder perspectief op de beroepspraktijk. Je krijgt bijvoorbeeld college van docenten die veel praktijkervaring meebrengen. Onze ambitie is de beste staats- en bestuursrechtjuristen van Nederland af te leveren.

Andere terreinen van recht
Het vakgebied en dus ook het studieprogramma zijn nauw verbonden met alle andere terreinen van het recht. Overheidsaansprakelijkheid is bijvoorbeeld een mengvorm van publiek- en privaatrecht. Bestuursrecht en strafrecht spelen allebei een rol bij handhavingszaken en de overheid heeft bij het aannemen van een project te maken met overheidsprivaatrecht.

De opleiding

Je begint met het vak ‘Beginselen van de democratische rechtsstaat’; hierna kun je je gaan specialiseren. Als je kiest voor Staats- en bestuursrecht aan de UvA, dan volg je een traject dat zich duidelijk onderscheidt van andere universiteiten:

  • Afzonderlijke specialisatiemogelijkheden voor staatsrecht óf bestuursrecht;  de combinatie blijft natuurlijk ook mogelijk
  • Kleine groepen, laagdrempelig contact met docenten
  • Actieve ondersteuning bij academische keuzes
  • Stagemogelijkheden door samenwerking met de Rechtbank Amsterdam
  • Bij Staats- en bestuursrecht volg je een kernvak Staatsrecht of Bestuursrecht en kun je je verder specialiseren door keuzevakken zoals handhavingsrecht, omgevingsrecht, vreemdelingenrecht of overheidsaansprakelijkheid. We begeleiden je natuurlijk bij het maken van dit soort keuzes.

Voor het volledige vakkenoverzicht kun je het studieschema raadplegen.

Voor wie?

Als je interesse hebt in politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, in staatsrecht of in bestuursrecht, dan is de UvA je ultieme keuze. Je kunt je bij ons volledig specialiseren in deze vakgebieden. Bestuursrecht spreekt een steeds bredere groep studenten aan, mede omdat het vakgebied steeds belangrijker wordt bij advocatenkantoren. Daarnaast is deze track interessant voor ambtenaren die werkzaam zijn bij gemeenten en provincies of bijvoorbeeld bij toezichthouders. 

De opleiding is direct toegankelijk voor iedereen met een universitair juridisch bachelordiploma van de UvA of een andere Nederlandse universiteit en voor werkende juristen met een universitair juridisch bachelordiploma op zak die geïnteresseerd zijn in na- of bijscholing.

Direct inschrijven

Een universitair bachelordiploma, maar niet juridisch? Een relevante hbo-opleiding? Ook dan zijn er mogelijkheden via schakelprogramma’s. Meer informatie over de procedure:  Toelating en inschrijving.

Als je je direct wilt inschrijven voor de opleiding, ga dan naar Studielink. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.

Carrièremogelijkheden

Goede staats- en bestuursrechtjuristen zijn altijd welkom

  • in de advocatuur;
  • als jurist bij een ministerie of een gemeente;
  • als wetgevingsjurist via de Academie voor Wetgeving;
  • in de rechtspraak, als auditeur of rechter bijvoorbeeld; of
  • in de wetenschap.

Wist je dat …

... Staats- en bestuursrecht  een eigen studievereniging heeft, opgericht door studenten die ontzettend enthousiast zijn over de studie? Hier vind je de Facebookpagina van de Studievereniging voor Publiekrecht.

Kerngegevens


Diploma
LLM Publiekrecht
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, september
CROHO-code
60220

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid