Januari 2022

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Gadi Rothenberg bij EenVandaag over de natuurlijke afbraak van mondkapjes

Hoe lang duurt het voordat een wegwerp-mondkapje dat in de natuur terecht komt vergaat? Er gaan geruchten rond dat dit zo’n 450 jaar duurt. Actualiteitenprogramma EenVandaag vroeg diverse experts hoe zij hierover denken. Volgens chemicus Gadi Rothenberg (UvA-HIMS) is die 450 jaar waarschijnlijk nogal overdreven, al kan het inderdaad lang duren.

Sennay Ghebreab in televisieprogramma Reference Man over discriminerende algoritmes

Het vierdelige televisieprogramma Reference Man kaart problemen aan die voortkomen uit het feit dat onze wereld is afgestemd, getest en gebouwd op basis van een ‘doorsnee mens’: een witte man van ongeveer 1m75 en 80 kilo. In de tweede aflevering gaat het onder meer over discriminerende algoritmes; een van de experts die aan het woord komt is neuroinformaticus Sennay Ghebreab (UvA-IvI). De uitzending is nu online terug te zien.

Femke Mostert in Het Parool over vrouwen in de ICT

Dagblad Het Parool heeft een artikel over de vooroordelen en problemen waar vrouwen al tijdens hun studietijd tegenaan lopen wanneer zij kiezen voor een opleiding in de ICT hoek, zoals informatica of computer science. Femke Mostert, voorzitter van het WiF Students netwerk van UvA-FNWI, geeft commentaar.

Sera Markoff in De Volkskrant over zware zwarte gaten in dwergstelsels

Alle sterrenstelsels bevatten zwarte gaten. Volgens een nieuw verschenen studie bevatten ook dwergstelsels zware zwarte gaten. Sterrenkundige Sera Markoff (UvA-API) geeft in De Volkskrant commentaar op dit onderzoek. Hetzelfde artikel verscheen ook in Belgisch dagblad De Morgen.

Sisters in Science bij Tijd voor Max, NPO1

UvA-chemici Mimi den Uijl, Lotte Schreuders en Noor Abdulhussain (allen UvA-HIMS) van het Instagram-account Sisters in Science waren te gast in het televisieprogramma Tijd voor Max op NPO1. De uitzending is nu terug te zien.

Jaco de Swart bij de Universiteit van Nederland over donkere materie

Natuurkundige en filosoof Jaco de Swart (UvA-IoP) vertelt in de nieuwste aflevering van de Universiteit van Nederland Podcast over donkere materie, een van de grootste raadsels van het universum. Op 4 februari verdedigt De Swart zijn proefschrift over dit onderwerp, ‘How Dark Matter Came to Matter’.

Astrid Groot bij AgNews over het seksleven van motten en mottenbestrijding

Bioloog Astrid Groot (UvA-IBED) vertelt op vakmedium AgNews hoe een mede door haar ontdekt gen dat een belangrijke rol speelt in het seksleven van motten uiteindelijk ook een cruciaal insecticide kan opleveren. De mottensoort in kwestie is de beruchte Europese maïsboorder die jaarlijks voor miljarden aan schade aanricht aan landbouwgewassen.

Cas Verbeek in Vroege Vogels over schimmels in de stad

Biologiestudent Cas Verbeek van de UvA was te gast in het radioprogramma Vroege Vogels, in een item over schimmels die Amsterdamse bomen een handje helpen.

Sezer Karaoglu in NRC en De Standaard over AI software die modellen nieuwe outfits en poses kan geven

Nieuw gepresenteerde AI software kan op basis van één foto een persoon afbeelden in een andere lichaamshouding of met andere kleding. UvA-informaticus Sezer Karaoglu (IvI), die naast postdoc onderzoeker ook medeoprichter is van UvA spin-off bedrijf 3DUniversum, geeft commentaar op het hoe en wat deze kersverse AI-toepassing in NRC Handelsblad en in De Standaard.